Laatst liep ik in het Cobra museum in Amstelveen tegen dit kunstwerk aan. Ik werd er meteen vrolijk van.
Ja ja, hoor ik je denken, maar wat is het dan?
Deze wand met urnen is een verzameling begrafenisurnen waarin de Marokkaanse kunstenaar André Elbaz zijn vernietigde tekeningen en schilderijen heeft gestopt. Elbaz sneed zijn mislukte werken in stukken en stopte ieder ervan in een urn.
Ah, hoor ik je denken, nu volgt een lofzang op de kunst van het bijschaven.
Nou, ik had inderdaad het gevoel hier een maker te treffen die net zo vaak schaaft en bijslijpt als ik. En dat maakt vrolijk, want als zo’n kunstenaar in het Cobra museum hangt, dan heb je als bijslijper de halve wereld. Het betekent, vrij vertaald: je eerste zin, de eerste foto, je eerste aanzet hoeft helemaal niet briljant te zijn. Ieder beginnetje is maar een eerste stap in je denken. Je kunt erop vertrouwen dat je kritische andere hersenhelft nu even niet van alles hoeft af te keuren, dat het in een later stadium alsnog helemaal uit zijn dak mag gaan. Het doet me denken aan wat de schrijver A.M. Holmes vertelde tijdens een masterclass van The International Writers’ Collective. Haar laatste roman May we be forgiven had ze zo vaak herschreven dat de kladversies een stapel vormden tot aan het plafond en dan nog een die tot halverwege kwam (je kunt de masterclass hier terugluisteren).
Nieuwe poging
Maar goed, deze blog wordt natuurlijk geen lofzang op kladversies.
Kijk, iedere urn staat voor een nieuwe poging. Je gaat van start en soms wordt het wat, soms ook niet. Dat doet er niet toe. Het gaat erom dat je telkens weer begint. Dat je idee niet af hoeft te zijn, de timing niet briljant hoeft te zijn, jij niet uitgeslapen, fit, alle cursussen up your sleeve, de allerbeste versie van jezelf hoeft te zijn. Maken gaat over gewoon beginnen. Iedere keer weer opnieuw.
En wat je anders nooit ziet, behalve nu in het Cobra Museum is dit: dat al die pogingen die wel of niet zijn gelukt, allemaal deel uitmaken van waar je nu staat als maker. Ze hebben allemaal tezamen gemaakt wat je nu weet en kunt. Je begint als leerling, je wordt gezel en uiteindelijk een meester in wat je doet. Zo ontwikkelt talent zich. Tsja, dat wisten ze in de Middeleeuwen al, what else is new?
In het Cobra museum is nog tot en met november de tentoonstelling Het andere verhaal te zien.